Nieuwe uitzendtechniek ethertelevisie

.

HILVERSUM – Maandagmiddag 4 februari heeft NPO bekend gemaakt dat vanaf 12 februari ook in Midden-Nederland (Overijssel, Gelderland en Flevoland) de uitzendtechniek voor ethertelevisie zal veranderen voor gebruikers van Digitenne of een via een andere antenne televisie kijkt. In de provincies Groningen en Drenthe was al het geval.

Als gevolg van internationale afspraken over het gebruik van etherfrequenties is deze wijziging. Om meer ruimte te maken voor mobiel breedband dataverkeer is een herverdeling nodig. Het ethersignaal wordt van DVB-T opgewaardeerd naar DVB-T2. NPO-programma’s en de regionale omroepen zijn dan voortaan via de ether in HD te bekijken.

.

.

Antenne-kijkers hebben hiervoor nieuw ontvangstapparatuur nodig. Digitenne (KPN) abonnees krijgen automatisch bericht over het omruilen van hen apparatuur. Andere zullen een nieuwe ontvanger moeten aanschaffen. Veel tv-toestellen van na 2015 zijn al voorzien van de juiste ontvanger.

In de loop van 2019 is de nieuwe uitzendtechniek afgerond.