PostNL en Randstad voor de rechter gesleept door FNV

DIEMEN – Donderdag 16 mei zullen Randstad-uitzendkrachten werkzaam bij de PostNL-depots in Nieuwegein, Leeuwarden en Den Bosch een dagvaarding bij het hoofdkantoor van Randstad in Diemen bezorgen. De uitzendkrachten eisen per direct: gelijk loon voor gelijk werk, het stoppen van de schijnconstructie met PostNL en nabetaling van in het verleden misgelopen loon.

Volgens FNV sorteren sommige uitzendkrachten al jaren pakketten voor PostNL. Eerst als uitzendkracht voor Randstad en daarna via een schijnconstructie voor Randstad-dochter Tempo Team. Zij verdienen minder dan de collega’s van PostNL die exact hetzelfde werk doen. Ze pikken het niet langer. Naast Randstad wordt ook PostNL, de opdrachtgever, voor de rechter gedaagd. Daarnaast strijden de uitzendkrachten al tijden voor een zeker contract. Ondanks de enorme toename van het aantal postpakketten in de afgelopen jaren, bestaat het personeel in de pakketdepots van PostNL voor 90% uit flexkrachten.

Vorige week won FNV al een belangrijke rechtszaak tegen PostNL en uitzendbureau InPerson over precies dezelfde schijnconstructie. De rechter oordeelde toen dat wat PostNL doet niet mag en dat de uitzendkrachten recht hebben op gelijk loon voor gelijk werk. Masja Zwart, bestuurder FNV: ‘PostNL moet van de rechter 400 uitzendkrachten die via InPerson werken in de PostNL-depots in Amersfoort, Goes en Waddinxveen gaan nabetalen. We eisen nu hetzelfde voor de uitzendkrachten die via Randstad voor PostNL werken.’ De schijnconstructie, die door PostNL contracting wordt genoemd, zou steeds vaker toegepast om werkers goedkoper te maken. Bedrijven als PostNL gaan van vast personeel over naar uitzendkrachten, en daarna wil men nog goedkopere arbeid en gaat men over naar contracting. ‘Een typisch voorbeeld van de race naar beneden, die de rechter verbiedt’, aldus Zwart.